Monday, 25 November 2013
Makhane Ki Kheer
मखाने की खीर(Makhane Ki Kheer)
Use of makhana : Most people use in religious rituals. It devotees perform rituals and fruit diet. Its offerings are dealt temples. Makhana the confection delicious dessert that people eat a very agreeably. But today we will teach you to make makhana pudding dessert but makhana. You can easily make at home to enjoy it.
कितने लोगों के लिए: 4
प्रयुक्त की जाने वाली सामग्री
2 कप मखाने, 1/2 किग्रा. दूध, 2चमच चीनी, 2चमच देसी घी।
बनाने की विधि
कड़ाही में घी गर्म करके, उसमें मखानों को डालकर भून लें, भूने हुए मखानों को प्लेट में निकालकर ठंडा कर लें। ठंडा होने पर मोटा-मोटा कूट लें। दूध को उबलने दें जब दूध उबल जाये तो उसमें कुटे हुए मखाने डालकर पकाये और चीनी भी डाल दें। गाढ़ा होने तक पकाते रहें। बादाम, सूखा नारियल, काजू और किशमिश डालकर सर्व करें। शक्कर-दूध वाला मिश्रण मिला लें। चाहें तो थोड़ा नींबू का रस भी मिला लें और आइसक्रीम जमने के लिए रख दें।
2 टे.स्पून कद्दूकस किए हुए नारियल को ओवन में हल्का गुलाबी होने तक गर्म करें और सर्व करने से पहले आइसक्रीम पर छिड़क दें।
Cooking
Cooking
- Boil the milk till it thickens to half.
- Fry the makhanas lightly in ghee or butter till they become crisp.
- Break or rather crush the makhanas into small pieces.
- Add makhanas to the milk and cook like any other kheer.
- Add sugar and crushed cardamom seeds and cook till the sugar melts.
- Remove from fire.
- Add dry fruits and let the kheer cool to room temperature.
- Mix a few strands of saffron in two to three tea spoons of milk.
- Pour it into the kheer and mix.
सजाने के लिये:
बादाम, काजू, सूखा नारियल (कद्दूकस किया हुआ), किशमिश।
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